Toekomst

“Van vergeten burcht tot bruisend hart van zone Afslag 10”
Kasteel Huys ter Horst mag dan een rijke historie hebben, haar toekomst is zeker interessant en fascinerend. De instandhouding van een monumentale ruïne kost geld en le­vert niets op. Stichting Kasteel Huys ter Horst staat voor de uitdaging om haar monument te ontwik­kelen tot een functioneel en zichzelf financieel bedruipend bouwwerk. Maar bovenal wil ze het gebouw en de verhalen over de geschiedenis van Horst bewaren en op een aantrekkelijke manier toegankelijk maken voor het publiek. Samen met DMV Architecten ontwikkelde ze een ambitieus en fascinerend plan.

Herbouw van de Noordtoren
Om haar kasteel weer echt zichtbaar te maken wil de stichting de noordtoren herbouwen. De toren krijgt met groen begroeide gevels waar vogels en insecten zich thuis voelen. Vervlogen tijden worden weer springlevend. Wandelaars, fietsers en 146.000.000 passanten via de A73 per jaar gaan voortaan genieten van een bijzondere harmonie tussen natuur en cultuur.

Interactieve beweeg- en leerbox
Om de overblijfselen van het historische kasteel Huys ter Horst voor de toekomst te beschermen tegen de invloeden van weer en wind, wil de stichting een zwevende beweeg- en leerbox op 1,5 meter boven de oude kelderruïnes bouwen. De gymzaal van de toekomst krijgt binnenwanden die geschikt zijn voor interactief bewegen door projecties op de vloeren en wanden. De elektronica die ingezet wordt voor de sportactiviteiten wordt ook gebruikt om te leren over de historie van het kasteel Huys ter Horst in al haar facetten.

Bekijk hier een impressie van de beweegbox

Ruimte voor culturele activiteiten en een vaste expositie
Om de overblijfselen van het kasteel voor de toekomst te behouden, wil de stichting een beweeg- en leerbox boven de ruïne bouwen. De gevels tussen de oude kelderwanden en het bovenliggende nieuwe bouwwerk worden ingevuld met glas. De box zweeft zo visueel boven de oude kelderwanden en funderingen. Er ontstaan zo nieuwe binnenruimten vol met daglicht die de stichting in de toekomst gaat inzetten als een sfeervolle receptie en foyer met een vaste expositie over de historie van het kasteel. Ze gaat deze ruimtes bovendien verhuren als aangename omgeving om elkaar te ontmoeten, iets te vieren of juist afscheid te nemen.